Bicskakulcs javítás: szárcsere

Bicskakulcs javítás

Tartalom

Hogyan cseréljem ki a bicskakulcsom szárát? Ezt a kérdést már bizonyára feltetted magadnak ha bicskakulcs javításba kezdtél. Ebben a cikkben megmutatom neked, hogy mivel, és mivel ne próbálkozz.

Ha ezt a bejegyzést olvasod, akkor bizonyára már te is ültél a kulcsod felett, és “járattad a tekervényeket” – hogy a csudába szedd ki azt a kis apró pöcköt ami a kulcs szárát rögzíti.

 

Bicskakulcs másolás helyett cseréld ki a szárát.

Nos, mutatok néhány célszerszámot amivel nem teheted meg, és egyet amivel igen.

bicskakulcs szerelés
Bicskakulcs szárrögzítő csap kinyomó eszköz I.

Első tesztalanyunk a kis piros nyelű bicskakulcs szárrögzítő csap kinyomó szerkentyű. Négyféle cserélhető csap-kinyomó szeg jár hozzá. A szerszám piros nyelű szára igen gyenge, könnyen hajlik. Első próbálkozásra az egyik szeg is elhajlott (a képen a középső szeg), a csap pedig természetesen nem mozdult. Teljesen használhatatlan, főleg egy tízéves berozsdásodott bicskakulcs pöcök esetén.

 

 

 

Bicskakulcs szerelés
Bicskakulcs szárrögzítő csap kinyomó eszköz II.

Következő eszközünk kinézetre is profibbnak, robusztusabbnak tűnik. Erőteljes szerszám, kialakításából adódóan a pofákat teljesen párhuzamosan mozgatja. Jó kis eszköz lehetne belőle …de csak lehetne, ha a kinyomó szeg el nem hajolna az első használattól.

Tipp: Ha tudsz szerezni vagy csináltatni egy kb. 1 mm átmérőjű és kb. 10 mm hosszú, jó minőségű szerszámacélból készült kis szeget, akkor ez az eszköz egy jó választás.

 

Bicskakulcs javítás
Bicskakulcs szárrögzítő csap kiütő készlet

 

És akkor végül jöjjön a favorit!
A bicskakulcs szárát legegyszerűbben ezzel az eszközzel tudod kicserélni. A műveletet végezheted a bicskakulcs összeszerelt és szétszedett állapotában is.

Helyezd a bicskakulcsot az eszközbe félig nyitott kulcsszárral, a képen látható módon. Középen, a kis tekerő segítségével rögzítsd a satuba a szárat. A mellékelt négy különböző kiütőszeg közül válaszd a leginkább megfelelőt. Ne legyen a szeg hegye se túl kicsi, se túl nagy a bicskakulcs csapjához. Helyezd az eszközt egy kemény felületre és kalapáccsal üsd ki a kis csapot. Fontos, hogy a szeget merőlegesen tartsd a kulcsra, mert különben a szeg könnyen elhajolhat, eltörhet. A kiütött kis csapot megtalálod a kulcs alatti kis mélyedésben.

Összegzésként elmondható hogy, a felsorolt három bicskakulcs javító, szárkicserélő eszköz közül hosszútávon csak a harmadik életképes, az előző kettő hanyagolandó.

A készlet webáruházunkban is kapható, négy kiütő szeggel mellékelve.

 

Vélemény, hozzászólás?