Peugeot 407 bicskakulcsház csere

Peugeot 407 bicskakulcs

Tartalom

Ebben a bejegyzésben egy Peugeot 407 bicskakulcs kulcsház cseréjének, javításának lépéseit láthatod, illetve olvashatod.

A Peugeot 407 bicskakulcs számos más Peugeot modell kulcsával megegyezik, sőt a Citroen bicskakulcsokkal is teljes mértékben azonosak. Különbség a távirányító középső gombjának piktogramjában (lámpa vagy csomagtartó) és a kulcs tollában van (VA2 és HU83).

 

 

A Peugeot és Citroen bicskakulcsok teljes mértékben megegyeznek.

Ha bonyolultnak tűnik és nem akarsz foglalkozni vele, akkor keress egy szakembert aki javítással is foglalkozik és bicskakulcsod javítását elvégzi helyetted.

Első lépésként nézzük a bicskakulcs szétszedését. Nyisd ketté a kulcsházat. Ezt megteheted egy csavarhúzó segítségével is, de a kulcsház szétszedésekor a szélében sérüléseket okozhatsz vele. Ezért inkább ajánlom neked, hogy egy 5 forintos pénzérmével tedd. A kulcsház alsó részében lévő kis nút is nagyjából erre van paraméterezve.

Miután szétpattintottad a kulcsházat, megfigyelheted – a képen láthatóan – kétféle elektronikával is rendelkezhet a kulcsod. Lehet, hogy az elektronika (továbbiakban nyáklap) hátuljához van rögzítve az elem, és lehet, hogy a hátsó kulcsházfélben külön található.

Peugeot bicskakulcs elektronika
Peugeot bicskakulcs elektronika

 

Nézzük a kétféle nyáklappal rendelkező bicskakulcsház cseréjét külön – külön:

Csípőfogóval távolítsd el a kis bütyköt és az elemtartó részt
Csípőfogóval távolítsd el a kis bütyköt és az elemtartó részt

Ha az elem a nyáklap hátuljára van rögzítve, akkor némi átalakítást kell végezned az új, utángyártott kulcsházadon. A bicskakulcsház szétszedése után a nyomógombos részének belső oldalán két kis bütyköt találsz, ami a nyáklap rögzítésében, helyben tartásában segít. A felső bütyköt egy csípőfogóval távolítsd el, az alsót nem muszáj, mert nincs útban.
A bicskakulcsház hátsó oldalából pedig csípd ki az elemtartót, vigyázva, hogy a kereszt (+) profilú két kis bütyök megmaradjon. Ez utóbbi tartja meg a nyáklap felét.

 

 

Csak tedd át az elemet és az elektronikát
Csak tedd át az elemet és az elektronikát

 

Ha az elem a bicskakulcsház hátsó részében van, akkor a legkönnyebb a dolgod. Nincs más teendőd, minthogy az elektronikát és az elemet átteszed az új kulcsházba mindenféle átalakítás nélkül.

Meggondolandó egy új elemre cserélni a régit, ha már egyszer úgy is szét van bontva a kulcs.

 

 

 

Ellenőrizd az elektronikán a mikrokapcsolók működését. Szükség esetén néhány száz forintos költséggel javítható, cserélhető. (Erről majd külön cikkben olvashatsz!)

A Peugeot bicskakulcs tolla cserélhető, kulcsmásolás nem szükséges.

A bicskakulcsház csere sarkalatos pontja a kulcs szárának, illetve tollának (ki hogy nevezi) cseréje.
Szükséges a művelethez egy célszerszám, – vagy akár egy vékony szeg – amivel a kulcs tollát tartó kis csap kiüthető. Ha nincs kéznél egyik sem, akkor keress fel egy órásmestert. Neki van hasonló eszköze.

Ha mindezzel végeztél, a bicskakulcs két felének összepattintása előtt célszerű egy kicsit megzsírozni a kulcs tollát nyitó mechanikát a hosszabb élettartam érdekében.

Összeszerelés után a Peugeot bicskakulcs máris használható. A kulcsot újra tanítani, programozni nem kell.

Vélemény, hozzászólás?